0

 


 W tym roku w Domiczkowym gorlickim sadzie, urodzaj przepysznych jabłuszek. A w naszym domku na wsi ich utylizacja, na przykład w postaci jabłuszek w cieście à la Jadłonomia .
 
 
Jabłuszka w cieście 

2 średnie jabłka

pół szklanki mleka roślinnego
3 łyżki aquafaby
70 g mąki pszennej
1 łyżka oleju + olej do smażenia
szczypta soli
maleńka szczypta cynamonu
 
cukier puder do posypania

Mleko roślinne, aquafabę, olej, sól i cynamon umieszczamy w szerokiej miseczce, dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy ciasto, powinno być gęstsze niż naleśnikowe. Odstawiamy na kilka minut.

Jabłuszka obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy na kilkumilimetrowe plastry (3-5 mm).

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, plasterki jabłek dokładnie otaczamy w cieście i smażymy na patelni na średnim ogniu przez kilka minut z każdej strony, tak aby jabłka miały czas zmięknąć.
Wykładamy na talerz (jeśli użyliśmy za dużo oleju, możemy delikatnie odsączyć na ręczniku papierowym) i posypujemy cukrem pudrem.


 



Następny
To jest najnowszy post.
Poprzedni
Starszy post

Prześlij komentarz

 
Top