0

 


 

Dziś za oknem przepiękna zima, uwielbiam siedzieć w ciepłym domku i patrzeć na śnieżek padający za oknem, otulający pluszkiem dachy i drzewka, a jak uroczo wygląda kwitnąca na żółto forsycja pokryta pierzynką śniegu!
Pożeram ostatnio czekoladę kilogramami, nie wiem czy to przesilenie czy co... pewnie pójdzie w brzuszek, ups... 

Bajaderki mocno czekoladowe

 
200 g dowolnego ciasta
pół szklanki orzechów włoskich
1/3 szklanki rodzynek

100 g czekolady gorzkiej
2 łyżki oleju z pestek dyni
 
około 100 g chałwy słonecznikowej lub sezamowej
łyżeczka rumu
łyżeczka kakao
 

Czekoladę razem z olejem podgrzewamy na małym ogniu, gdy czekolada zacznie się rozpuszczać wyłączamy ogień i mieszamy składniki do połączenia.

W blenderze rozdrabniamy ciasto. Następnie blendujemy rodzynki oraz orzechy.

Do dużej miski wsypujemy rozdrobnione ciasto, rodzynki z orzechami, rozdrabniamy w palcach chałwę, dodajemy roztopioną czekoladę, rum i kakao Dokładnie mieszamy.

Z gotowej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Przechowujemy w lodówce.
 
 
 
 
 

Prześlij komentarz

 
Top