Dziś za oknem przepiękna zima, uwielbiam siedzieć w ciepłym domku i patrzeć na śnieżek padający za oknem, otulający pluszkiem dachy i drzewka, a jak uroczo wygląda kwitnąca na żółto forsycja pokryta pierzynką śniegu!
Pożeram ostatnio czekoladę kilogramami, nie wiem czy to przesilenie czy co... pewnie pójdzie w brzuszek, ups...
Bajaderki mocno czekoladowe
200 g dowolnego ciasta
pół szklanki orzechów włoskich
1/3 szklanki rodzynek
100 g czekolady gorzkiej
2 łyżki oleju z pestek dyni
około 100 g chałwy słonecznikowej lub sezamowej
łyżeczka rumu
łyżeczka kakao
Czekoladę razem z olejem podgrzewamy na małym ogniu, gdy czekolada zacznie się rozpuszczać wyłączamy ogień i mieszamy składniki do połączenia.
W blenderze rozdrabniamy ciasto. Następnie blendujemy rodzynki oraz orzechy.
Do dużej miski wsypujemy rozdrobnione ciasto, rodzynki z orzechami, rozdrabniamy w palcach chałwę, dodajemy roztopioną czekoladę, rum i kakao Dokładnie mieszamy.
Z gotowej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Przechowujemy w lodówce.
Prześlij komentarz