Pięknaaa jesień!!
Jesienna wegańska tarta z owocami
130 g mąki orkiszowej
270 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
60 g cukru trzcinowego + jedna łyżka
szczypta soli
100 g oleju rzepakowego
50g zimnego mleka roślinnego lub wody
4 jabłka
2 gruszki
0,5kg śliwek
garść orzechów włoskich
Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą (pozostawiamy tylko łyżkę cukru) aż powstanie jednolita mieszanka. 2/3 ciasta wysypujemy na formę o średnicy 26 cm i równomiernie je wykładamy oraz ugniatamy. Wkładamy do lodówki.
Do pozostałego ciasta dodajemy łyżkę cukru, mieszamy.
Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na średniej wielkości kawałki, wkładamy do rondelka i gotujemy z niewielka ilością wody, do momentu, aż część jabłek się rozpadnie.
Gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy gruszki w niewielką kostkę.
Śliwki pestkujemy i kroimy na ćwiartki.
Orzechy siekamy.
Wszystkie składniki nadzienia mieszamy razem.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.
Na schłodzony spód wykładamy nadzienie i równomiernie je rozkładamy. Posypujemy pozostałą częścią ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut, najlepiej w opcji grzałka dona-górna i termoobieg.
Prześlij komentarz