0

 


Zawsze gdy robię pizzowanko dla przyjaciół, Basia zjawia się z brytfanką ciepłego ciasta, które wcinamy na deser, oto przepis na jedno z nich, w wersji wegańskiej.

Z kolei dziś, w niedzielny poranek, czekam na nią i na nasze cotygodniowe rozmowy przy kawie, z ogromną niecierpliwością, żeby pokrzepić ją, żeby zostać pokrzepioną. Wspaniale jest mieć wokół siebie osoby na które zawsze można liczyć, które akceptują, rozumieją, wysłuchają i pomagają nam przetrwać wszystkie trudne chwile. 
 
Drożdżowe bez zagniatania à la Basia

40 g drożdży
pół szklanki cukru trzcinowego
175 ml letniego mleka roślinnego
90 szklanki oleju rzepakowego
szczypta soli
2 i 1/4 szklanki mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
 
kilka śliwek
 
Wszystkie składniki umieszczamy warstwowo w misce i odstawiamy na 2 godziny, po tym czasie zagniatamy ciasto i wkładamy do formy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Drylujemy śliwki i układamy na wierzchu ciasta.

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

Do nagrzanego piekarnika wkładamy gotowe ciasto i pieczemy przez około 40 min. najlepiej w opcji termoobieg i obie grzałki.


 

 



Prześlij komentarz

 
Top