Zdecydowałam się w tym roku na paczki warzyw z Krakowskiej Farmy Miejskiej, co środę czekam na niespodziankę a potem rozkminiam co zrobić z warzywnym dobrem, które otrzymałam.
Jedno główkowanie, doładowane wertowaniem książek, zaowocowało makaronem z jarmużem et voilà! ;-) Makaron z jarmużem
4 liście jarmużu
cebula czerwona
ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z wytłoczyn z oliwekłyżeczka cukru
łyżka sosu sojowego
łyżka sezamu
sól, pieprz do smaku makaron tagliatelle
Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni z rozgrzaną oliwą, po chwili dodajemy czosnek i cukier, smażymy dopóki się nie roztopi. Do zrumienionej cebulki z czosnkiem dodajemy posiekane liście jarmużu i smażymy kilka minut.
W międzyczasie na suchej patelni prażymy sezam i gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.
Do gotowego jarmużu dodajemy ugotowany makaron, całość posypujemy uprażonym sezamem.
Prześlij komentarz