0

Żar i skwar a mnie się zachciało drożdżóweczek na podwieczorek...


Wegańskie drożdżóweczki z owocami

Ciasto:
2 łyżki płatków owsianych
szklanka letniej wody
20 g świeżych drożdży
łyżka cukru trzcinowego
100 g mąki pszennej
350 g mąki orkiszowej
szczypta soli
60 ml oleju rzepakowego


Nadzienie:
maliny lub/i borówki około 250 g
łyżka cukru trzcinowego
łyżeczka skrobi kukurydzianej

cukier puder do posypania

Płatki z wodą blendujemy, przelewamy do miski, dodajemy rozkruszone drożdże, łyżkę cukru, mąki, szczyptę soli oraz olej. Mieszamy a następnie zagniatamy ciasto do momentu, aż będzie gładkie i sprężyste, formujemy z ciasta kulę, wkładamy do miski i przykrywamy je woreczkiem, odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, do momentu aż podwoi swoją objętość (zajmie to około godziny).

Owoce mieszamy z cukrem i skrobią.

Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy i dzielimy na około 16 części, każdą część rozplaszczamy, umieszczamy w środku łyżkę owoców, sklejamy i sklejeniem odkładamy na blaszkę.
Gotowe drożdżóweczki ostrożnie przykrywamy folią lub ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

Wyrośnięte drożdżóweczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, najlepiej w opcji termoobiegu, pieczemy przez około 18 minut, do momentu aż będą delikatnie zbrązowione.
Ostudzone możemy posypać cukrem pudrem.

Prześlij komentarz

 
Top