Ale się opuściłam w pisaniu... nie w pieczeniu i gotowaniu, bo to u mnie jak zwykle w nadmiarze, tyle, że ostatnio byłam monotonna ciasteczkowo, ciągle owsiane, na punkcie których oszalałam. Teraz zaczyna się wzmożona faza na pierniczki (choć pierwsza partia wyszła już we wrześniu :-D).
Weny nadal nie mam, więc jeszcze tylko nadmienię, że baza przepisu od wspaniałej Jadłonomii.
Wegańskie ciasto marchwiowe z orzechami
300 g marchwi
200 g mąki pszennej
100 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
80 g mielonych orzechów włoskich
100 g cukru trzcinowego
50 g ksylitolu
225 ml oleju rzepakowego
3 łyżki mielonego siemienia lnianego
1,5 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Siemię lniane wsypujemy do dużej miski i zalewamy 6a łyżkami gorącej wody, odstawiamy aby spęczniało.
W misce mieszamy mąkę, sodę, sól, przyprawy i orzechy.
Do miski z siemieniem dodajemy olej, cukier, ksylitol oraz marchewkę, dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy mieszankę z mąką. Mieszamy do połączenia się składników, ciasto będzie dość zbite.
Gotowe ciasto wykładamy na formę o średnicy 21 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
Rozgrzewany piekarnik do 180 st. i pieczemy ciasto przez około 45 minut, najlepiej w opcji termoobieg, (po tym czasie najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło).
Prześlij komentarz