Przepis na ciasto, oczywiście z Jadłonomii tyle, że odcukrzony i przerobiony na à la arabską, tudzież bliskowschodnią modłę. ;-)
Wegańskie ciasto cytrynowo-makowe w syropie
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka roślinnego
2/3 szklanki maku
0,5 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 cytryny
szczypta soli
120 g cukru trzcinowego
130 ml wody
Mak prażymy przez kilka minut na suchej patelni. Odstawiamy.
Cytryny myjemy, parzymy wrzątkiem, następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach skórkę, potem wyciskamy sok.
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy mak, proszek do pieczenia i sól, mieszamy.
Sok z cytryn i skórkę mieszamy z olejem i mlekiem, następnie dodajemy sypkie składniki i dokładnie mieszamy ciasto.
Przelewamy je do foremki o długości 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. najlepiej w opcji termoobieg przez około 40 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy się upiekło).
Pod koniec pieczenia przygotowujemy syrop, w tym celu w garnku na średniej mocy gotujemy wodę z cukrem, do momentu rozpuszczenia się cukru.
Od razu po wyciągnięciu ciasta z piekarnika, jeszcze gorące, za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy ciepłym syropem. Ciasto należy smarować równomiernie, do momentu zużycia całego syropu. Pozostawić do wystudzenia.
Prześlij komentarz