Nie lubię wyrzucać jedzenia, więc staram się wykorzystywać wszelkie resztki, w przypadku tego ciasta, było to: pół banana niezjedzonego przez dzieci, płatki i wiórki kokosowe pozostałe po robieniu mleka roślinnego, jak i resztka mleka o której kondycję się obawiałam i końcówka kostki drożdży, pozostała po ostatnich langoszach, której termin przydatności do spożycia przechylał się raczej w stronę nieważności. ;-)
Ciasto drożdżowe z rodzynkami, wiórkami, płatkami, bananem i cukrem kokosowym
Zaczyn:
25 g świeżych drożdży
około 125 ml mleka roślinnego lekko podgrzanego
1 łyżka cukru brązowego
2 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
350 g mąki pszennej
100 g płatków owsianych i wiórków kokosowych (około 1/4 tego to wiórki) pozostałych po robieniu mleka roślinnego lub trochę mniej suchych zblendowanych płatków i wiórków (70 g)
pół dojrzałego banana
2-3 łyżki oleju rzepakowego
2 garści rodzynek
cukier kokosowy do posypania
W małej miseczce mieszamy składniki zaczynu i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i również pozostawiamy na kilka minut do napęcznienia.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy banana podzielonego na mniejsze cząstki, płatki i wiórki, odciśnięte z wody rodzynki, wlewamy zaczyn drożdżowy i zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy połączymy składniki dodajemy olej i wyrabiamy do powstania gładkiego ciasta, które będzie dość luźne, ale nie będzie kleić się do rąk. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dodajemy po łyżce mąkę, a jeśli za bardzo się klei dodajemy po łyżce olej. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, odkładamy do miski, którą przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia, z dala od przeciągów, na około godzinę.
Po tym czasie, wbijamy do ciasta pięść wcześniej natłuszczoną olejem rzepakowym i krótko wyrabiamy ciasto.
Przygotowujemy foremkę o długości 35 cm, wykładamy ją papierem do pieczenia, ciasto rozciągamy na długość foremki, wkładamy do niej i dopasowujemy, następnie posypujemy cukrem kokosowym, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 min. Po wyrośnięciu ponownie posypujemy cukrem kokosowym.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. wkładamy ciasto i pieczemy przez około 25 min, najlepiej w opcji grzałka dolna i termoobieg.
Prześlij komentarz