Początek roku zaczął się dla mnie chłopowstrętem, zapaleniem płuc i zębowymi problemami, a żeby mnie pogrążyć mój piekarnik chyba powoli zbliża się do swojego końca, dzieląc los: laptopa, zmywarki i lodówki, które to psuły się w odstępie miesięcznym od wakacji, ehhh...
Fit tarta kokosowo-pigwowa
Ciasto:
50 g wiórek kokosowych
25 g płatków owsianych
szczypta soli
70 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
30 ml oleju rzepakowego
30 ml syropu ryżowego
Nadzienie:
Słoiczek dżemu pigwowego (około 180 ml)
Kruszonka:
50 g wiórek kokosowych
25 g orzechów nerkowca
1 łyżka syropu ryżowego
1 łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki na spód blendujemy (najlepiej używając końcówki z ostrymi nożami), następnie wykładamy je na formę o średnicy około 26 cm, lub prostokątną 35x11 cm i wygładzamy łyżką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. najlepiej w opcji grzałka dolna-górna i termoobieg przez około 10 min.
Składniki na kruszonkę również blendujemy do momentu uzyskania konsystencji kruszonki.
Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy dżem pigwowy i posypujemy wierzch kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 st. najlepiej w opcji grzałka górna przez około 10 min.
Prześlij komentarz