0

Rachu ciachu, bim bam bam, weny dzisiaj nie mam... Mam za to przepis na łatwiutką, idealną na upalne popołudnie tartę z truskawkami. :-D


Prosta tarta z dżemem morelowym i truskawkami

Ciasto:
200 g mąki
szczypta soli
120 g miękkiego masła
1 jajko

Nadzienie:
2 duże łyżki dżemu morelowego (najlepiej domowego niskosłodzonego ;-))
500 g truskawek

Wszystkie składniki ciasta krótko zagniatamy do momentu, aż się połączą. Palcami rozprowadzamy ciasto w formie do tarty o średnicy 27 cm. Chłodzimy w lodówce przez około godzinę.

Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. Najlepiej w opcji grzałka dolna i termoobieg, przez około 30 min do momentu zarumienienia się ciasta. Odstawiamy do ostygnięcia.

Truskawki myjemy, pozwalamy odcieknąć z nadmiaru wody, odszypułkowujemy i kroimy w ćwiartki lub połówki.
Na schłodzony spód wykładamy dwie łyżki dżemu morelowego i równomiernie rozsmarowujemy po spodzie i bokach tarty, na wierzchu wykładamy truskawki.

Prześlij komentarz

 
Top