Jestem ogromną fanką masła orzechowego: w cieście, w babeczkach, do bakłażana, kalafiora i gdzie się da. ;-) Karmel z solonym masłem kojarzy mi się z kolei, z musem, który lata temu jadłam w Paryżu... Mmmm... Kocham jeść!
Użyłam gotowego karmelu ze słoiczka, ten który mam jest na bazie śmietany, więc nadzienie wyszło ciągnące się.
Tarta z masłem orzechowym i lekko słonym karmelem na ciasteczkowym spodzie
Spód:
80 g herbatników
40 g miękkiego masła
Nadzienie:
220 g masła orzechowego
80 g karmelu z solonym masłem
50 g czekolady deserowej
1 łyżka masła
Herbatniki blendujemy razem z masłem do uzyskania konsystencji piasku. Wylepiamy nimi formę o średnicy 21 cm, za pomocą dużej łyżki wygładzamy powierzchnię i boki. Wkładamy do lodówki.
Do garnka wkładamy masło orzechowe oraz karmel, lekko podgrzewamy i mieszamy do momentu połączenia się składników. Krem wykładamy na schłodzony spód ciasteczkowy i ostrożnie rozprowadzamy łyżką. Wkładamy do lodówki.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, w tym celu czekoladę razem z masłem wkładamy do rondelka, który następnie kładziemy na większym rondlu z gotującą się wodą, podgrzewamy całość mieszając od czasu do czasu do momentu roztopienia się i połączenia czekolady i masła. Ciepłą czekoladę wylewamy na schłodzoną tartę i wygładzamy powierzchnię łyżką. Schładzamy w lodówce.
Prześlij komentarz