Jutro Tattoo konwent w Krakowie, będę szukać inspiracji na zakrycie mojego "błędu młodości", którego żaden laser się nie ima, ehhh... Wczoraj zrobiłam nowy tatuaż, mam nadzieję, że za kilka lat nie będę szukała kolejnych inspiracji na covery, albo covery coverów... ;-) A tak kulinarnie, korzystajmy z rabarbaru. :-)
Tarta z jabłkami, powidłami i łyżeczką kakao
Ciasto:
200 g mąki
szczypta soli
120 g miękkiego masła
1 jajko
Nadzienie:
3 jabłka (około 550 g)
łodyga rabarbaru
1 łyżka soku z cytryny
2 duże łyżki powideł śliwkowych
1 łyżeczka kakao
garść pokrojonych orzechów włoskich
cukier puder do oprószenia tarty po upieczeniu
W międzyczasie obieramy jabłka i rabarbar, następnie kroimy je w niedużą kostkę i polewamy sokiem z cytryny.
Wyciągamy ciasto z lodówki, nakłuwamy widelcem, rozsmarowujemy na spodzie powidła, posypujemy kakao i orzechami, następnie wykładamy jabłka z rabarbarem i robimy kratkę z pozostałej części ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 45 min, najlepiej w opcji grzałki górnej i dolnej.
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Prześlij komentarz