0


Smaczna, pożywna, tarta dla fanów boczku i cebulki. Coś brak mi weny na dłuższy opis, wybaczcie ;-)


Tarta z cebulą i boczkiem

Opakowanie ciasta francuskiego (300g)
1 białko do posmarowania brzegów

Nadzienie:
3 średniej wielkości cebule białe
3 średniej wielkości cebule czerwone
240 g boczku parzonego
sól, pieprz

Boczek kroimy w nieduże kawałeczki. Część cebuli kroimy w piórka, część w plasterki.
W dużym rondlu smażymy boczek do momentu, aż się zarumieni, solimy i pieprzymy. Dodajemy cebulę i smażymy przez dłuższy czas mieszając od czasu do czasu, tak aby mocno się zarumieniła.

Schłodzone ciasto francuskie rozkładamy na blaszce, nacinamy w odległości 1 centymetra wzdłuż brzegów, tak aby nie przeciąć ciasta, tylko zrobić ramkę. Brzegi smarujemy białkiem, środek nakłuwamy widelcem.
Na tak przygotowane ciasto wykładamy cebulę z boczkiem i pieczemy około 20 min w opcji grzałki dolnej i górnej z termoobiegiem, gdy mocno się przyrumieni podpiekamy jeszcze około 5 min w opcji grzałki dolnej.

Prześlij komentarz

 
Top