0



Rozleniwiłam się i nawet nie chce mi się zagnieść ciasta kruchego... :-( Przepis na dzisiejszą, a właściwie wczorajszą tartę ( u mnie ze znacznie obniżoną zawartością cukru) znalazłam na blogu Moje Wypieki. 

Tarta na waflu z migdałami i polewą z białej czekolady

Jeden płat wafla/ andruta

Nadzienie:
6 białek (podzielone 3+3)
300 g mielonych migdałów
pół szklanki cukru pudru

100g białej czekolady
30 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)

1 kostka schłodzonej gorzkiej czekolady do dekoracji

Andrut przycinamy na taką wielkość aby zmieścił się na spód formy o średnicy 27cm, odciętymi kawałkami możemy obłożyć boki formy.
Migdały mieszamy z cukrem pudrem i 3 białkami.
Pozostałe 3 białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy do masy migdałowej, mieszając delikatnie do momentu połączenia się składników.
Gotowe nadzienie marcepanowe przelewamy do formy, na wafel, wyrównujemy szpatułką. 
Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 40 min. Studzimy.

Gdy tarta będzie wystudzona, roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. I ciepłym kremem smarujemy wierzch tarty. Następnie dekorujemy ścierając kostkę ciemnej czekolady.

Prześlij komentarz

 
Top