1



Różana wersja tarty z mlecznym kremem. Różyczki w ogrodzie, Różyczka w domu, różanie jest i słonko wyszło. :-)


Tarta z kremem mleczno-różanym

Ciasto:
120 g mąki
1 łyżka cukru pudru
60 g zimnego masła
2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
100 g masła
60 g cukru pudru
60 g mleka w proszku
1 łyżka wody różanej

2 łyżki konfitury z płatków róży

Mąkę mieszamy z cukrem dodajemy pokrojone w kosteczkę masło, łączymy składniki. Następnie dodajemy wodę, łączymy wszystkie składniki razem, do momentu, aż powstanie nam jednolite ciasto. Formujemy z ciasta kulę, lekko ją spłaszczamy i wkładamy do lodówki na około 15 min.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na taką wielkość, aby pokryło spód i boki formy o średnicy 21 cm. Odklejamy jeden arkusz papieru, a za pomocą drugiego przenosimy ciasto do formy. Odcinamy zbędne kawałki ciasta i wkładamy tartę do lodówki na co najmniej godzinę, lub na pół godziny do zamrażarki.

Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 180 st.
Ciasto wyciągamy z lodówki, nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do ciasta) i obciążamy fasolą lub kulkami ceramicznymi. Pieczemy ciasto przez około 15 min po tym czasie ściągamy obciążenie i pieczemy ciasto przez kolejne 15 min do momentu, aż zbrązowieje. Studzimy.

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier puder, mleko oraz wodę różaną, gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając do momentu aż składniki idealnie się połączą.

Na upieczony spód wylewamy ciepły krem, dodajemy konfiturę i delikatnie mieszamy. Studzimy i wkładamy do lodówki żeby krem stężał.

Prześlij komentarz

 
Top