0


Moje ostatnie starcie z tuńczykiem (przynajmniej na jakiś czas). Ani robota, ani nawet tostera, jestem oczywiście obrażona. :-P

Tarta orkiszowa z tuńczykiem i zalewą z sosu mornay

Ciasto:
275 g mąki orkiszowej
pół łyżeczki soli
200 g masła pozostawionego na kilka minut w temperaturze pokojowej
2 żółtka

Nadzienie:
2 łyżki musztardy Dijon
puszka tuńczyka w sosie własnym (185 g)
1 czerwona cebula
łyżka masła

75 g masła
75 g mąki orkiszowej
500 ml mleka
120 g sera cheddar startego na tarce o dużych oczkach
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
sól, pieprz
2 białka jajek

Mąkę mieszamy z solą dodajemy masło posiekane na kawałki, łączymy składniki, następnie dodajemy żółtka i rozcieramy składniki razem tak aby powstało nam jednolite ciasto. Za pomocą palców rozprowadzamy ciasto w formie o średnicy 27 cm i wysokich brzegach, wkładamy do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na 30 min.
Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy folią aluminiową i obciążamy kulkami ceramicznymi lub fasolą. Pieczemy około 15 min, następnie ściągamy obciążenie i podpiekamy jeszcze 5 min.

W międzyczasie przygotowujemy cebulę. Obieramy ją, kroimy w drobną kostkę. W rondlu roztapiamy łyżkę masła, dodajemy cebulę, dokładnie ją obtaczamy w maśle i smażymy na małym ogniu przez około 20 min, do momentu, aż się ładnie zeszkli.

Aby zrobić sos mornay, w rondlu roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy,  żeby zrobić zasmażkę. Następnie powoli dolewamy mleko i dodajemy przyprawy ciągle mieszając aż sos zawrze i zgęstnieje. Ściągamy go z ognia, dodajemy ser i mieszamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy rozdrobnionego tuńczyka oraz cebulkę, mieszamy.
Ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie mieszamy je z sosem.

Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika, rozsmarowujemy na nim dwie łyżki musztardy Dijon, następnie wylewamy sos. pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. najlepiej w opcji grzałka dolna i termoobieg przez około 20 min.

Prześlij komentarz

 
Top