0


Wiem, że to nie sezon na truskawki, a hiszpańskie mają tylko wygląd i zapach truskawkowy, no, ale można przynajmniej pomarzyć o lecie, dobrym nastroju i słońcu. Karmel jest bardzo płynny, więc tartę lepiej schłodzić przed podaniem, lub podać w formie tarteletek. Albo zjeść samemu z dużej foremki. :-D


Tarta z truskawkami i karmelem z nutą cynamonu 

Ciasto:
110 g mąki
łyżka cukru pudru
łyżka kakao
20 g mielonych orzechów włoskich
60 g miękkiego masła
1 żółtko
łyżka zimnej wody

Nadzienie:
około 300 g truskawek

150 g cukru
100 ml śmietany 30%
40 g płynnego miodu
40 g masła
szczypta soli
szczypta cynamonu


Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, kakao i orzechami, dodajemy miękkie masło, łączymy składniki. Pośrodku mieszanki robimy otwór i wbijamy do niego żółtko zmieszane z wodą, a następnie łączymy wszystkie składniki razem, do momentu, aż powstanie nam jednolite ciasto. Formujemy z ciasta kulę, lekko ją spłaszczamy i wkładamy do lodówki na około 15 min.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na taką wielkość, aby pokryło spód i boki formy o średnicy 22 cm. Odklejamy jeden arkusz papieru, a za pomocą drugiego przenosimy ciasto do formy. Odcinamy zbędne kawałki ciasta i wkładamy je do lodówki na co najmniej godzinę, lub na pół godziny do zamrażarki.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Wyciągamy spód tarty z lodówki, nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i obciążamy fasolą lub kulkami ceramicznymi. Pieczemy około 15 min, następnie ściągamy obciążenie i podpiekamy tartę jeszcze około 10 min. Odstawiamy do ostudzenia.

Aby zrobić karmel wsypujemy połowę cukru do rondelka, dodajemy 2 łyżki wody i gotujemy na średnim ogniu do momentu aż nabierze ciemnorudego odcienia (nie mieszamy karmelu w trakcie gotowania, możemy jedynie poruszać rondlem). Ściągamy rondel z ognia i dodajemy resztę składników. Ponownie stawiamy rondel na gazie, na średniej temperaturze, możemy delikatnie mieszać składniki i gotujemy przez chwilkę, do momentu aż dokładnie się połączą. Odstawiamy.

Truskawki płuczemy, zostawiamy do odcieknięcia, następnie usuwamy szypułki i kroimy w grube plastry. Układamy na ostudzonym cieście. Zalewamy lekko ostudzonym karmelem.

Prześlij komentarz

 
Top