W ubiegłym tygodniu poszłyśmy z Różyczką i dziećmi do restauracji... nie wiem, czy jeszcze kiedyś będziemy na siłach, żeby to powtórzyć... Zaczęło się od wylania rosołu przez Mysię, potem była zazdrość o fotelik Timiego, spektakularne zaklinowanie się mojej ukochanej Kluseczki w foteliku z IKEA, kosteczki z żeberek i inne sprzęty na podłodze wokół stolika i ciągły ryk, któregoś z moich dzieci. Ostro! Ciekawe, czy jeszcze nas tam wpuszczą?
A na osłodę tarta z herbatnikami i lekko słonym masłem orzechowym oraz słodkim kremem z mascarpone i masy kajmakowej. :-)
Słodko-słona tarta herbatnikowa z kremem kajmakowym
Ciasto:
135 g herbatników pełnoziarnistych
130 g masła orzechowego
Nadzienie:
250 g mascarpone
3 łyżki masy kajmakowej
Herbatniki kruszymy za pomocą blendera dodajemy masło orzechowe i blendujemy do momentu najlepszego połączenia się składników. Gotową masą za pomocą łyżki wylepiamy spód i boki formy o średnicy 21 cm. Wkładamy do lodówki.
Mascarpone ubijamy razem z kajmakiem na jednolity krem.
Na herbatnikowy spód wykładamy krem kajmakowy. Tartę przed podaniem chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Prześlij komentarz