0


Fajnie, że już się zaczyna sezon na świeże produkty. Nie mogę się doczekać truskawek, mam nadzieję, że Timi nie będzie miał nic przeciwko, bo dotychczas truskawkowe przetwory niestety mu nie służyły. Chciałabym zrobić tartę truskawkowo-rabarbarową, a tymczasem migdałowo-rabarbarowa, według przepisu z What Katie Ate.

Tarta z masą migdałową i rabarbarem

Opakowanie ciasta francuskiego

Nadzienie:
650 g oczyszczonego i obranego rabarbaru (przed oczyszczeniem i obraniem było ok 900 g)
3 łyżki cukru pudru
500 ml wody

75 g miękkiego masła
60 g cukru pudru
125 g mielonych migdałów
2 żółtka

1 białko do posmarowania ciasta po wierzchu


Migdały ucieramy mikserem z masłem, cukrem pudrem oraz żółtkami do momentu powstania jednolitej masy. Gotowy krem wstawiamy do lodówki na 10-15 min.

Oczyszczony i obrany rabarbar tniemy na niewielkie kawałki, wrzucamy do dużego garnka, dodajemy cukier puder i wodę, delikatnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu. Następnie gotujemy około 2 min do momentu, aż rabarbar zmięknie. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągamy rabarbar na talerz, aby wystygł. Można go jeszcze dodatkowo pokroić w mniejsze kawałki.

Ciastem wykładamy formę o średnicy 27 cm (pozostawiamy kawałek ciasta do zrobienia kratki), nakłuwamy spód widelcem. Następnie smarujemy ciasto warstwą masy migdałowej i wykładamy rabarbar. Na wierzchu układamy kratkę z pozostałego ciasta i smarujemy ją oraz krawędzie białkiem.
Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 30 min, do momentu, aż krawędzie ciasta zbrązowieją.

Prześlij komentarz

 
Top