0


Ponownie wariacja na temat zapiekanki ziemniaczanej - gratin dauphinois, tym razem zamiast łososia ser gorgonzola.


Tarta z gratin dauphinois i serem gorgonzola

Opakowanie ciasta francuskiego

Nadzienie:
1,2 kg ziemniaków
300 ml mleka
200 ml śmietany 30 %
łyżka ostrej musztardy dijon lub chrzanowej
świeżo starta gałka muszkatołowa
łyżeczka soli

125 g sera gorgonzola
wiązka koperku

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plasterki (2-3 mm, ja robię to za pomocą tarki). Wrzucamy je do dużego garnka, dodajemy mleko, śmietanę, musztardę, sól oraz ścieramy gałkę muszkatołową (około pół łyżeczki), mieszamy. Gotujemy ziemniaki na średnim ogniu przez 30 min do momentu aż zmiękną, mieszając od czasu do czasu, żeby zanadto nie przywarły. Ściągamy z ognia i odstawiamy.

Ciasto dopasowujemy do formy o średnicy 31 cm lub umieszczamy w formie prostokątnej. Nakłuwamy widelcem, wykładamy folią aluminiową i obciążamy fasolą lub kulkami ceramicznymi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 10 min. Po tym czasie ściągamy obciążenie i dopiekamy jeszcze 5 min.

Na podpieczony spód nakładamy część ziemniaków, następnie posypujemy połową pokruszonego sera gorgonzola oraz posiekanym koperkiem przykrywamy pozostałymi ziemniakami, na wierzchu ponownie kruszymy ser i posypujemy koperkiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 30 min.

Prześlij komentarz

 
Top