Przepis na tę tartę znalazłam na blogu Kingi Paruzel kingaparuzel.pl. Bardzo lubiłam ją w Masterchefie i tak z ciekawości weszłam na jej stronę, znalazłam przepis i postanowiłam go wypróbować. Tarta oczywiście inna niż wszystkie, ale warto spróbować i przekonać się co jedzą weganie. :-)
Wegańska tarta daktylowa z kremem limonkowym i bananowym
Ciasto:
17 daktyli
75 g mielonych migdałów
2 łyżki wiórek kokosowych
szczypta soli
Nadzienie:
1 dojrzałe awokado
1 limonka (sok i skórka)
pół szklanki orzechów nerkowca uprzednio namoczonych w wodzie przez 2 godziny
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki wiórków kokosowych
1 dojrzały banan
sok z połowy cytryny
30 orzechów nerkowca uprzednio namoczonych w wodzie przez 2 godziny
2 łyżki płatków owsianych
Daktyle miksujemy na pastę, dodajemy migdały, wiórki i sól, ponownie miksujemy do momentu połączenia się składników. Pastą wykładamy spód i boki formy o średnicy 21 cm. Na czas przygotowywania nadzienia chowamy do lodówki.
Awokado miksujemy razem z odsączonymi z wody orzechami oraz pozostałymi składnikami. Wykładamy krem na daktylowy spód i na czas przygotowywania kolejnego kremu wkładam do lodówki.
Miksujemy banana razem z odsączonymi z wody orzechami oraz pozostałymi składnikami.
Wykładamy krem tartę. Chowamy do lodówki na około 30 min.
Prześlij komentarz