Sezon obiadów w ogrodzie uznaję za otwarty! Sąsiadka zmobilizowała mnie dziś do zrobienia tarty na bazie przepisu z Make Cooking Easier. Choć właściwie muszę wyznać, że większą część roboty wykonała właśnie Ania, ja starałam się w tym czasie przeszkodzić Mysi w pacnięciu Misiaczka, ehhh...
Tarta z karmelizowaną cebulką, orzechami i pomidorkami koktajlowymi
Ciasto:
180 g mąki
90 g zimnego masła
szczypta soli
łyżeczka ziół prowansalskich
gałązka rozmarynu
3 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
250 g cebulki szalotki lub czerwonej
500 g pomidorków koktajlowych
garść orzechów włoskich
2 pomidory suszone w zalewie
3 łyżki octu balsamicznego
50 g masła
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz
125 g mozzarelli
Mąkę mieszamy z solą i ziołami (listki rozmarynu rozdzieramy na połowę), dodajemy pokrojone w kosteczkę masło, łączymy składniki. Następnie dodajemy wodę i łączymy wszystkie składniki razem, do momentu, aż powstanie nam jednolite ciasto. Formujemy z ciasta kulę, lekko ją spłaszczamy i wkładamy do lodówki na około 15 min.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na taką wielkość, aby pokryło spód i boki formy o średnicy 26 cm. Odklejamy jeden arkusz papieru, a za pomocą drugiego przenosimy ciasto do formy. Odcinamy zbędne kawałki ciasta i wkładamy tartę do lodówki na co najmniej godzinę, lub na pół godziny do zamrażarki.
Pomidorki parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki.
Orzechy siekamy lub rozbijamy wałkiem na mniejsze części.
Obieramy ze skórki szalotkę i siekamy ją na cienkie krążki.
Pomidory suszone wyjmujemy z zalewy i kroimy w cienkie paseczki.
Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło z cukrem i gotujemy na średnim ogniu do momentu aż cukier się rozpuści.
Do karmelu dodajemy szalotkę i smażymy przez kilka minut do momentu zbrązowienia cebulki. Następnie dodajemy pozostałe składniki i przyprawy i smażymy przez kilka minut pod przykryciem. Po chwili ściągamy pokrywkę i smażymy jeszcze kilka minut, tak aby sos jak najbardziej odparował.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.
Schłodzony spód tarty wyciągamy z lodówki i nakłuwamy widelcem. Na wierzch wykładamy podsmażone warzywa i pieczemy około 15 min. Po tym czasie wyjmujemy tartę i na tarce o dużych oczkach ścieramy na wierzch mozzarellę, podpiekamy jeszcze 15 min do momentu zapieczenia się sera.
Prześlij komentarz