Chciałyśmy z kuzynką zrobić sobie przyjemność na Dzień Kobiet, stąd tarta z bitą śmietaną i lodami. :-) Nie obyło się bez wypadku, gdy w trakcie obracania tarty większość sosu wychlustała między szafkę a kuchenkę, hmmm... może nic mi się tam nie zalęgnie.
Przepis na tartę pochodzi z magazynu Kuchnia.
Tarta tatin z jabłkami i karmelem
Ciasto:
200 g mąki
1 jajko
1 łyżka zimnej wody
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka cukru pudru z wanilią
100 g miękkiego masła + odrobina do wysmarowania formy
Nadzienie:
około 500 g jabłek (3 średniej wielkości jabłka)
60 g cukru
1 łyżka wody
60 g miękkiego masła
Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulę lekko ją spłaszczamy i wkładamy do lodówki na godzinę.
Aby zrobić karmel, w rondelku podgrzewamy wodę z cukrem, mieszając dopóki cukier się nie rozpuści, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy nie mieszając do momentu aż cukier się rozpuści i powstanie złotobrązowy karmel. Dodajemy masło, zdejmujemy rondelek z ognia i mieszamy do momentu połączenia się masła z karmelem.
Gotowy karmel wlewamy do formy o średnicy 26 cm uprzednio wysmarowanej masłem i rozprowadzamy po dnie.
W międzyczasie jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie kroimy w grube plasterki. Układamy na warstwie karmelowej.
Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na arkuszu papieru do pieczenia na taką wielkość aby pokryło wierzch i odrobinkę zachodziło na formę o średnicy 26 cm.
Przykrywamy ciastem formę z jabłkami i karmelem, nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 25 min, do momentu aż ciasto lekko zbrązowieje.
Chwilkę studzimy ciasto, przykrywamy płaskim talerzem i odwracamy.
Prześlij komentarz