0


Zapomniałam jak czekolada potrafi być zapychająca, nie mogę się ruszać... Pierwotnie był to przepis na brownie ( z White Plate - Słodkie), po lekkich przeróbkach powstała mocno czekoladowa tarta na bardzo kruchym spodzie.

Tarta czekoladowa z suszonymi śliwkami

Ciasto:
140 g mąki
łyżka kakao
1/3 łyżeczki cynamonu
30 g cukru pudru
70 g masła pozostawionego na kilka minut w temperaturze pokojowej
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody

Nadzienie:
120 g czekolady 70%
80 g masła
2 jaja
90 g cukru pudru
40 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
170 g suszonych śliwek
szklanka świeżo zaparzonej czarnej herbaty

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, kakao i cynamonem, dodajemy pokrojone w kosteczkę masło, łączymy składniki. Pośrodku mieszanki robimy otwór i wbijamy do niego żółtko zmieszane z wodą, a następnie łączymy wszystkie składniki razem, do momentu, aż powstanie nam jednolite ciasto. Formujemy z ciasta kulę, lekko ją spłaszczamy i w misce wkładamy do lodówki na 15 min, żeby łatwiej się rozwałkowywało.
Po tym czasie przekładamy ciasto na arkusz papieru do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem i rozwałkowujemy na taką wielkość aby pokryło spód i boki formy o średnicy 26 cm. Odklejamy jeden z arkuszy i za pomocą drugiego delikatnie przenosimy ciasto do formy. Chłodzimy w lodówce około 1 godziny.

Śliwki drobno kroimy, zalewamy świeżo zaparzoną herbatą i odstawiamy.
Masło razem z pokruszoną czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej, w tym celu wkładamy je razem do małego garnka lub miski i umieszczamy na większym garnku w którym zagotowujemy wodę w takiej ilości, aby nie dotykała małego garnka. Gdy składniki zaczną się rozpuszczać możemy je zamieszać, żeby lepiej się połączyły, a gdy już krem będzie jednolity ściągamy go z ognia i odstawiamy do ostudzenia.
Jajka ubijamy z cukrem przez około 5 min.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Śliwki odsączamy na sitku.
Do ubitych jajek dodajemy rozpuszczoną czekoladę, ubijamy mikserem. Następnie przesiewamy mąkę i delikatnie łyżką mieszamy z masą jajeczno-czekoladową, na końcu dodajemy śliwki.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. schłodzone ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez około 5 min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i nakładamy masę czekoladowo-śliwkową. Pieczemy przez około 15 min.

Prześlij komentarz

 
Top