Zepsuł mi się piekarnik, buuu... na szczęście nie wpłynęło to na jakość upieczonej tarty. :-) Jako domowa złota rączka zdiagnozowałam usterkę, jako zepsuty termostat, niestety nie czuję się na siłach naprawiać go, już i tak jestem z siebie dumna, bo w tym tygodniu mam za sobą pierwsze wkręty w ścianie, naprawioną spłuczkę, oszlifowane z rdzy metalowe półeczki i ubezpieczone MiTo. :-)
Tarta z warzywami, serem gorgonzola i orzechami w miodzie
Ciasto:
170 g mąki
15 g startego parmezanu
łyżeczka oregano
szczypta soli
85 g masła pozostawionego na kilka minut w temperaturze pokojowej
1 żółtko + białko do posmarowania ciasta
łyżka zimnej wody
Nadzienie:
500 g marchwi
250 g selera
200 g mrożonej dyni
czerwona cebula
sól, pieprz, świeży lub suszony tymianek
oliwa z oliwek
150 g sera Gorgonzola
4 orzechy włoskie
1 łyżka miodu
świeży lub suszony tymianek
Mąkę mieszamy z oregano i startym parmezanem, dodajemy pokrojone w kosteczkę masło, łączymy składniki. Pośrodku mieszanki robimy otwór i wbijamy do niego żółtko zmieszane z wodą, a następnie łączymy wszystkie składniki razem, do momentu, aż powstanie nam jednolite ciasto. Formujemy z ciasta kulę, lekko ją spłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, pozostawiamy je na kilka minut w temperaturze pokojowej, przekładamy na stolnicę posypana mąką a następnie przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na taką wielkość aby pokryło spód i boki formy o średnicy 27 cm. Delikatnie przenosimy ciasto do formy za pomocą wałka, odcinamy zbędne kawałki ciasta, nakłuwamy widelcem, smarujemy białkiem.
W międzyczasie obieramy marchew, seler oraz cebulę, marchew kroimy w plasterki, seler i cebulę w niedużą kostkę. Przesypujemy warzywa na blachę, polewamy oliwą z oliwek, pieprzymy, solimy i posypujemy świeżym lub suszonym tymiankiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. do momentu, aż zmiękną. Około 10 min przed końcem pieczenia dodajemy mrożoną dynię.
Orzechy drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy miód, gdy miód zacznie się gotować i pojawią się bąbelki, wrzucamy orzechy i obtaczamy je w miodzie. Odstawiamy do ostygnięcia.
Na spód tarty wykładamy podpieczone warzywa, następnie pokruszoną gorgonzolę oraz orzechy, całość posypujemy tymiankiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 20 min, do momentu, aż ciasto się zarumieni a ser roztopi.
Prześlij komentarz