Posmakowało mi nadzienie kaszkowo-mascarponowe, wzbogacone o orzechy jest pyszne, a jabłka i cynamon to dla mnie kwintesencja jesieni. W piwnicy czeka na mnie jeszcze skrzynka jabłek, więc to raczej nie jest koniec, a wręcz początek jabłkowych wypieków, mam nadzieję, że mi potowarzyszycie. :-)
Tarta orzechowo-jabłkowa z kaszką manną i mascarpone
Ciasto:
150 g mąki
25 g cukru pudru
50 g mielonych orzechów włoskich
80 g masła pozostawionego na kilka minut w temperaturze pokojowej
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody
Nadzienie:
160 g mascarpone
50 g cukru pudru z wanilią lub zwykłego
50 g kaszy manny
2 jajka
1 średniej wielkości jabłko
2 garści zmielonych orzechów włoskich
1 garść rodzynek
pół łyżeczki cynamonu
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i orzechami, dodajemy pokrojone w kosteczkę masło, łączymy składniki. Pośrodku mieszanki robimy otwór i wbijamy do niego żółtko zmieszane z wodą, a następnie łączymy wszystkie składniki razem, do momentu, aż powstanie nam jednolite ciasto. Formujemy z ciasta kulę, lekko ją spłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 30 min. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, pozostawiamy je na kilka minut w temperaturze pokojowej, przekładamy na stolnicę posypaną mąką, a następnie przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na taką wielkość aby pokryło spód i boki formy o średnicy 26 cm. Delikatnie przenosimy ciasto do formy za pomocą wałka, odcinamy zbędne kawałki ciasta, nakłuwamy widelcem. Podpiekamy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 8-10 min.
W międzyczasie jabłko kroimy w małą kostkę. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, po kilku minutach odcedzamy. Pokrojone jabłko wraz z rodzynkami i orzechami wrzucamy do miski mieszamy.
W drugiej misce ubijamy mikserem jajka, mascarpone, cukier puder, cynamon i kaszę mannę, następnie dodajemy mieszankę jabłkowo-orzechową, mieszamy dokładnie łyżką.
Na podpieczony spód wylewamy masę i pieczemy całość w 180 st. przez około 20-25 min, do momentu aż masa się zetnie a boki ciasta zbrązowieją.
Prześlij komentarz