Mieliśmy z Piterem ogromną słabość do Grecji, a zwłaszcza do greckiego jedzenia: Pita Gyros, Tzatziki, Baklava i chałwa (to tylko ja ;-)), grillowana kukurydza, Feta, oliwa, oliwki Kalamata, jednymi słowy raj dla podniebienia, ciężkie brzuszki i cudowne wspomnienia, ehhh... Dzisiejsza tarta to takie połączenie mojej słabości do Grecji i pasty z oliwek Kalamata oraz do Francji a więc Camembert.
Tarta z serem camembert i pastą z czarnych oliwek
Ciasto:
200 g mąki
100 g masła pozostawionego na kilka minut w temperaturze pokojowej
szczypta soli
łyżka ziół prowansalskich
1 żółtko + białko do wysmarowania ciasta
2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
2 x 90 g sera camembert
200 g śmietany 12%
200 g śmietany 18%
3 duże jajka lub 4 małe
2 kopiate łyżki pasty z czarnych oliwek najlepiej Kalamata
sól, pieprz, zioła prowansalskie, świeży rozmaryn
Mąkę mieszamy z solą i ziołami prowansalskimi, dodajemy pokrojone w kosteczkę masło, łączymy składniki. Pośrodku mieszanki robimy otwór i wbijamy do niego żółtko zmieszane z wodą, a następnie łączymy wszystkie składniki razem, do momentu, aż powstanie nam jednolite ciasto. Formujemy z ciasta kulę, lekko ją spłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, pozostawiamy je na kilka minut w temperaturze pokojowej, przekładamy na stolnicę wysypaną mąką a następnie przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na taką wielkość aby pokryło spód i boki formy o średnicy 31 cm. Delikatnie przenosimy ciasto do formy za pomocą wałka, odcinamy zbędne kawałki ciasta, nakłuwamy widelcem i smarujemy białkiem. Na czas przygotowywania nadzienia wkładamy do lodówki
W misce ubijamy trzepaczką jajka ze śmietaną, dodajemy pastę z oliwek, sól, pieprz, zioła prowansalskie oraz listki rozmarynu porwane na mniejsze kawałki.
Camembert ostrym nożem przekrawamy na pół.
Na schłodzony spód tarty wylewamy masę jajeczną, układamy połówki sera i na każdej z nich kładziemy kilka listków rozmarynu.
Pieczemy tartę w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez około 30 min, do momentu, aż ciasto się zarumieni a masa zetnie.
Prześlij komentarz