Quiche z produktów, które gdzieś tam się znajdą w kuchennej szafce lub zamrażarce. Miało być bardziej serowo, ale mój dzisiejszy gość przeszedł właśnie na dietę, więc musiałam zmienić plany, a quiche z warzywkami zalany jogurtem na pewno nie zaszkodzi osobom, które się odchudzają. ;-)
Quiche z groszkiem, papryką i kukurydzą
Ciasto:
180 g mąki
90 g masła pozostawionego na 10 min w temperaturze pokojowej
żółtko + białko do posmarowania ciasta
łyżka zimnej wody
szczypta soli
Nadzienie:
2 garści mrożonego groszku
1 mała czerwona papryka
mała puszka kukurydzy (około 170 g kukurydzy)
2 cebule dymki wraz ze szczypiorem
220 g jogurtu greckiego lub śmietany 18%
3 jajka
oliwa z oliwek
pieprz, sól, zioła prowansalskie, papryka słodka
Do miski wsypujemy mąkę i sól, następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło, łączymy składniki. Pośrodku mieszanki robimy otwór wbijamy do niego żółtko, dolewamy wodę, mieszamy palcem, a następnie łączymy wszystkie składniki razem, do momentu, aż powstanie nam jednolite ciasto. Formujemy z ciasta kulę, lekko ją spłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 30 min.
Cebulkę siekamy wraz ze szczypiorem. Rozgrzewamy dużą patelnię, wylewamy na nią dwie łyżki oliwy. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulkę i smażymy dopóki lekko się nie zarumieni. Z papryki usuwamy nasionka, kroimy ją w kostkę, dodajemy do cebulki, smażymy kilka minut. Następnie dorzucamy odsączoną kukurydzę, groszek, dodajemy zioła prowansalskie, smażymy około 2-3 minut, dopóki groszek się nie rozmrozi, ale wyłączamy zanim straci kolor.
Ciasto wyciągamy z zamrażarki, odstawiamy na kilka minut, a następnie przykrywając arkuszem papieru do pieczenia rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką, na taką wielkość aby pokryło spód i boki formy o średnicy 26 cm. Przy pomocy wałka przenosimy ciasto do formy, odcinamy wystające kawałki, nakłuwamy spód widelcem i smarujemy białkiem. Na czas przygotowywania zalewy wkładamy do lodówki.
W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy jogurt, sól, pieprz, paprykę oraz zioła prowansalskie, mieszamy trzepaczką dopóki składniki dobrze się nie połączą. Następnie dodajemy posiekany szczypior (część można pozostawić do posypania tarty po upieczeniu), mieszamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Na spód wykładamy podsmażone warzywa, zalewamy masą jajeczną. Pieczemy około 30 min dopóki boki ciasta się nie zarumienią a masa jajeczna nie zetnie.
Prześlij komentarz