0


Bardzo lubię połączenie jabłek z orzechami i oczywiście z cynamonem. Tak dla odmiany postanowiłam skarmelizować orzechy w cynamonowym karmelu. Wyznam nieskromnie, że tarta jest przepyszna. :-) Użyłam dość twardych jabłek, żeby nie rozpadły się podczas smażenia.

Tarta z karmelizowanymi orzechami i jabłkami 

Ciasto:
210 g mąki
30 g cukru pudru
105 g masła pozostawionego na kilka minut w temperaturze pokojowej
1 żółtko + białko do wysmarowania ciasta
1 łyżka zimnej wody

Nadzienie:
około 800 g jabłek
50 g masła
50 g cukru brązowego
40 g cukru
łyżeczka cynamonu
około 75 g orzechów włoskich

Do mąki zmieszanej z cukrem dodajemy posiekane w kosteczkę masło, łączymy składniki. Następnie w środku robimy dołek i wbijamy do niego żółtko, dodajemy wodę, palcem łączymy wodę z żółtkiem i dopiero wtedy zagniatamy razem wszystkie składniki. Gdy ciasto będzie już jednolite formujemy z niego kulę, lekko ją spłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na około 30 min.

Rozgrzewamy dużą patelnię, roztapiamy masło na średnim ogniu. Gdy masło będzie już roztopione dodajemy oba cukry oraz cynamon, mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu dopóki cukier się nie skarmelizuje, zajmuje to około 10-15 min. Można od czasu do czasu przemieszać składniki, ale nie jest to konieczne.
W międzyczasie drobno kroimy orzechy. Jabłka obieramy ze skórki, przecinamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i cienko siekamy.
Na patelnię z karmelem wrzucamy orzechy, mieszamy, aby karmel dokładnie je pokrył. Następnie dodajemy jabłka i mieszamy je z karmelizowanymi orzechami. Zdejmujemy patelnię z ognia.

Wyciągamy ciasto z zamrażarki i odstawiamy na kilka minut, następnie na stolnicy przykrywamy ciasto arkuszem papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na taką wielkość, aby pokryło spód i boki formy o średnicy 26 cm. Za pomocą wałka przenosimy ciasto do formy. Z podanej ilości ciasta powinno nam zostać jeszcze trochę, aby zrobić na wierzchu kratkę, lub tak jak ja powycinać ciasteczka. Nakłuwamy ciasto widelcem, smarujemy białkiem.

Na ciasto nakładamy jabłka z orzechami oraz kratkę lub ciasteczka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 35 min dopóki boki oraz wierzch ciasta się nie zarumienią.

Prześlij komentarz

 
Top