Dziś na tapecie Jamie Oliver i przepis na makaron z boczkiem i groszkiem...na tarcie. Miała być tarta z groszkiem i boczkiem, ale jakoś ten makaronik mi się spodobał i też na niej wylądował. :-) Na dodatek to jest pierwsza tarta z mięskiem, chyba zbliża się zima, a więc chęć do nabrania tłuszczyku, jak miś.
Posypałam tartę startym serem Grana Padano, utworzył na tarcie skórkę. Można też dodać go wcześniej, do nadzienia z groszku, boczku i makaronu.
Tarta z groszkiem, boczkiem i makaronem
Ciasto:
250 g mąki
125 g masła
50 g wody
1 żółtko + 1 białko do wysmarowania ciasta
szczypta soli
Nadzienie:
150 g wędzonego boczku w plasterkach
70 g szynki
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
400 g groszku
garść liści mięty
sok z połowy dużej cytryny
50 g makaronu drobnych muszelek
2 łyżki śmietany 18%
60 g sera Grana Padano
200 ml śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
3 jajka
sól, pieprz
Mąkę łączymy z posiekanym na kawałki masłem i solą, dodajemy wodę i żółtko, zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy z niego kulę, lekko ją spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 min.
Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu, do stanu al dente.
Boczek i szynkę drobno kroimy. Na dużej patelni rozgrzewamy masło z oliwą, wrzucamy boczek a po chwili dodajemy szynkę, pieprzymy. Smażymy do momentu, aż boczek i szynka staną się chrupiące i złociste. Dodajemy mrożony groszek, mieszamy i po 1-2 minutach dodajemy 2 łyżki śmietany oraz posiekaną miętę. Następnie dodajemy ugotowany makaron i sok z cytryny, mieszamy i smażymy przez 1-2 minuty. Odstawiamy.
Wyciągamy ciasto z zamrażarki i odstawiamy na kilka minut, następnie rozwałkowujemy na taką wielkość, aby pokryło spód i boki formy o średnicy 30 cm. Przekładamy do formy za pomocą wałka, nakłuwamy widelcem i smarujemy białkiem.
W misce, trzepaczką ubijamy jajka, dodajemy śmietanę lub jogurt, solimy i pieprzymy, ubijamy do otrzymania jednolitej konsystencji.
Na ciasto wykładamy nadzienie z groszku i boczku, a następnie zalewamy masą jajeczną. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 30 min, do momentu, aż masa jajeczna się zetnie a brzegi ciasta zarumienią. 10 min przed końcem pieczenia posypujemy tartę startym na drobnej tarce serem Grana Padano.
Prześlij komentarz