Krem cytrynowy posłodziłam kilkoma kostkami białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, wyszedł pyyyyszny. Użyłam dżemiku brzoskwiniowego, oczywiście domowej roboty, ale możecie użyć dowolnego.
Tarteletki z dżemem i kremem cytrynowym
Ciasto: (podana ilość składników wystarczy na 5 foremek o średnicy około 8 cm)
40 g mąki pszennej
45 g mąki krupczatki
40 g zimnego masła
10 g cukru pudru
1 łyżeczka zimnej śmietany 18% lub innej
odrobina masła do wysmarowania foremek
Nadzienie:
125 g mascarpone
40 g białej czekolady
2 łyżki soku z cytryny
kilka łyżeczek dżemu brzoskwiniowego lub innego
Foremki o średnicy 8 cm smarujemy odrobiną masła. Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na 5 części i wykładamy nim foremki, nakłuwamy ciasto widelcem. Wkładamy tarteletki do lodówki na około 30 min.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Tarteletki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 min. Wyciągamy i studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W tym celu w większym garnku gotujemy wodę, gdy zacznie wrzeć, kładziemy na garnku miskę żaroodporną lub mniejszy garnek, tak aby nie dotykał powierzchni wody. Wkładamy do środka połamaną w kostki białą czekoladę, gdy zacznie się rozpuszczać dodajemy sok z cytryny, mieszamy dopóki masa nie stanie się jednolita. Następnie ściągamy miskę z czekoladą, dodajemy mascarpone i ubijamy mikserem dopóki składniki się nie połączą.
Na wystudzone ciasto nakładamy po łyżeczce dżemu a następnie krem cytrynowy.
Pyszne słodkości i jak pięknie zaprezentowane :)
OdpowiedzUsuńJ.