Mam wrażenie, że gdzieś już się natknęłam na ciastka z ananasem, ale nie mogę sobie przypomnieć gdzie... A może po prostu jest to przepis, który przychodzi do głowy, gdy chce się szybko jakąś drożdżóweczkę po śniadanku. ;-)
Ze spraw technicznych, jeśli ładnie wytniemy kółka na tarteletki a nie będziemy sztukować ciasta (to oczywiście ja!), tarteletki ładnie wyrosną w górę i będzie widać listkujące ciasto francuskie.
Tarteletki z ananasem
( podana ilość składników wystarcza na 3 tarteletki o średnicy 10 cm)
100 g ciasta francuskiego
Nadzienie:
4 plasterki świeżego ananasa
łyżka wiórków kokosowych
Ze schłodzonego ciasta francuskiego wycinamy okręgi szersze o 1 cm od średnicy foremek, przekładamy do foremek, nakłuwamy widelcem.
Plasterki ananasa przekrawamy na pół, smażymy na rozgrzanej patelni przez kilka minut z obydwu stron, ściągamy z patelni na deskę do krojenia i kroimy w mniejsze kawałeczki. Przekładamy kawałki ananasa na ciasto w foremkach, posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 30 min.
Prześlij komentarz