Przepis na kalafiora w sosie mornay znalazłam oczywiście w mojej ulubionej książce Mała paryska kuchnia Rachel Khoo, w sierpniu wychodzi jej nowa książka, już nie mogę się doczekać!
Do mojego sosu dodałam dużo świeżo startej gałki muszkatołowej, jest cudownie aromatyczna. Odkąd mój Odkrywca i Zakupoholik przyniósł ją do domu, nie wyobrażam sobie że miałabym użyć startej gałki z torebki.
Tarta z kalafiorem i sosem mornay
Opakowanie ciasta francuskiego
Nadzienie:
około 1,5 kg kalafiora
kopiata łyżka musztardy chrzanowej
30 g masła
30 g mąki
550 ml mleka sojowego lub zwykłego
mała cebula
2 goździki, 1 liść laurowy, pieprz, sól, gałka muszkatołowa
175 g sera Grana Padano
50 g posiekanych orzechów włoskich
Kalafiora moczymy w wodzie z dodatkiem soli, następnie wycinamy trzon i dzielimy na różyczki, gotujemy, najlepiej na parze, do momentu, aż trochę zmięknie ( gotowanie w koszyczku zajęło mi około 25 min). Odstawiamy.
W dużym rondlu na średnim ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i ucieramy trzepaczką, do otrzymania gładkiej masy. Zdejmujemy z ognia. Mleko odrobinę podgrzewamy, aż będzie letnie, 500 ml mleka powoli wlewamy do masy z masła ciągle ubijając. Sos stawiamy na średnim ogniu, dodajemy goździki, obraną i przekrojoną na pół cebulę oraz liść laurowy, gotujemy 10 min często mieszając. Po tym czasie, gdy sos trochę zgęstnieje usuwamy cebulę, goździki, liść laurowy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Zdejmujemy sos z ognia. Ser trzemy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do sosu, część sera zostawiamy do posypania tarty po wierzchu. Jeśli sos wydaję się zbyt gęsty dodajemy pozostałe 50 ml mleka i dokładnie mieszamy.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st., ciastem francuskim wykładamy formę o średnicy 31 cm, nakłuwamy widelcem, przykrywamy dokładnie folią aluminiową i obciążamy fasolą, ciecierzycą lub kulkami ceramicznymi. Pieczemy 12 minut, ściągamy obciążenie i pieczemy kolejne 3-5 min.
Ciasto wyciągamy z piekarnika, rozsmarowujemy na nim łyżkę musztardy, układamy różyczki kalafiora, polewamy sosem a następnie posypujemy pozostałym serem i posypujemy orzechami. Pieczemy około 15-20 minut w 200 st. na ostatnie 5 min możemy przełożyć tartę na wyższą półkę piekarnika, żeby orzechy się podpiekły.
Prześlij komentarz
Kliknij aby zobaczyć kod ikonki!
Aby skutecznie zamieścić ikonkę należy ją poprzedzić przynajmniej jedną spacją.