Za oknem plucha i szaruga. Dla mnie to idealna pogoda, na to, żeby usiąść z dobrą książką, świeżym ciastem i kubeczkiem herbaty, raj!
Przepis na bananową tartę brazylijską znalazłam na francuskich stronach journal des femmes. Trzeba pokombinować ze składnikami, ponieważ niejaką maïzenę, raczej ciężko u nas dostać w zwykłym spożywczym, zresztą dalej nie wiem, czy to skrobia czy kasza kukurydziana. Zastąpiłam ją mąką kukurydzianą i oczywiście na szybciutko dorobiłam kruche ciasto. Nie wiem jak smakuje oryginał, ale moja jest pyszna, kremowa, mniam!
Brazylijska tarta bananowa
Ciasto:
150 g mąki
20 g cukru
125 zimnego masła
2 łyżki stołowe wody
Nadzienie:
5 dojrzałych bananów
3 łyżki cukru brązowego
łyżeczka cynamonu
500 ml mleka
50 g mąki kukurydzianej
3 łyżki cukru brązowego
2 żółtka
kilka kropli olejku waniliowego lub pół laski wanilii
4 białka
8 łyżek cukru pudru
pół łyżeczki octu winnego
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
szczypta soli
Do mąki i cukru dodajemy pokrojone w kostkę masło, dwie łyżki wody i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 30 minut.
Banany rozgniatamy widelcem na patelni, dodajemy 3 łyżki cukru brązowego oraz łyżeczkę cynamonu, smażymy, mieszając od czasu do czasu, do momentu aż zrobi się z nich mus, zajmie to około 15 minut. Odstawiamy.
W garnku nastawiamy 400 ml mleka i dodajemy kilka kropel olejku waniliowego lub ziarenka wanilii. W misce ubijamy 2 żółtka z cukrem, dodajemy mąkę kukurydzianą oraz 100 ml mleka, ubijamy, tak aby składniki dokładnie się połączyły. Do gotującego się mleka dodajemy masę żółtkową i mieszamy, do momentu, aż powstanie gęsty budyń. Zdejmujemy garnek z budyniem z ognia i przykrywamy go folią aluminiową.
Wyciągamy z zamrażarki ciasto i rozwałkowujemy je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na taką wielkość, aby pokryło spód i boki formy o średnicy 25 cm. Odklejamy jeden arkusz a przy pomocy drugiego przyklejamy ciasto do formy. Nakłuwamy widelcem.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, powoli dodajemy cukier, następnie ocet i mąkę kukurydzianą.
Na spodzie ciasta, rozsmarowujemy mus bananowy, następnie warstwę budyniu a na końcu ostrożnie wykładamy pianę z białek. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy przez 35-40 minut. W połowie pieczenia warto sprawdzić, czy piana nie przypiekła się za bardzo i przełączyć grzanie tylko na dolną grzałkę na 180 stopni. Jeśli piana wydaje się zbyt mocno przyrumieniona, można przykryć ją delikatnie folią aluminiową (matową stroną do ciasta).
Prześlij komentarz