0


Quiche grzybowy, idealny dla miłośników grzybów, dla pozostałych może być z pieczarkami. ;-)
Użyłam prawdziwków, ponieważ takimi zostałam obdarowana, ale można użyć dowolnych grzybków. Moje były mrożone, tak to już jest poza sezonem... Żeby lepiej się trawiło, do ciasta dodałam mąki razowej o typie w okolicach 1000. Niestety nie jestem w stanie podać dokładnego ponieważ zdążyłam wyrzucić opakowanie, ale myślę, że ciasto wyjdzie z dowolnej mąki razowej.

Quiche z prawdziwkami

Ciasto:
100 g miękkiego masła
100 g mąki razowej
80 g mąki pszennej
2 żółtka (1 białkiem smarujemy ciasto, drugie dodajemy do zalewy)
2,5 łyżki zimnej wody
łyżeczka cukru
szczypta soli

Nadzienie:
200 g grzybów
1 cebula
2 ząbki czosnku
tymianek suszony i świeży
olej ryżowy lub inny
przegotowana woda

4 jajka (plus białko pozostałe z ciasta)
300 ml śmietany 18%
40 g sera radamer lub innego żółtego
garść posiekanego koperku
sól, pieprz

Masło mieszamy z cukrem i solą, dodajemy obie maki, żółtka oraz wodę, szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na noc lub na co najmniej godzinę.

Na patelni rozgrzewamy około 2 łyżek oleju ryżowego, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gdy zmiękną dodajemy pokrojone w średniej wielkości kawałki grzyby, smażymy pod przykryciem do momentu aż grzybki będą miękkie, co jakiś czas mieszamy, aby się nie przypaliły i w razie potrzeby dolewamy przegotowanej wody (ja smażyłam swoje ponad godzinę). W połowie smażenia dodajemy szczyptę suszonego tymianku i kilka gałązek świeżego (jeśli mamy, jeśli nie, dodajmy więcej suszonego).

Ciasto wyjmujemy z lodówki, tniemy w plastry i wykładamy nim spód i boki formy o średnicy 28 cm, łączymy plastry palcami. Nakłuwamy ciasto widelcem i smarujemy jednym z białek. Na czas przygotowywania zalewy wkładamy do lodówki.

Jajka lekko ubijamy (ja oczywiście użyłam jednego jajka i kilku białek, ponieważ zostały mi po jakimś pieczeniu, a nie mogę już patrzeć na bezy ;-)), dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy starty ser żółty oraz koperek, mieszamy.

Na cieście układamy podduszone grzybki, zalewamy zalewą z jaj i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (może być z termoobiegiem). Pieczemy około 35 - 40 min, dopóki masa się nie zetnie.

Prześlij komentarz

 
Top