0


Tarta Wielkanocna!
Wielkanoc kojarzy mi się z makowcami, babami i sernikami. Niestety nie przepadam za sernikami, więc gdy tylko znalazłam przepis na ciasto à la sernik, ale nie sernik, postanowiłam go wypróbować. Przepis znajduje się na stronie everycakeyoubake.blogspot.com. Odrobinkę zmniejszyłam ilość cukru i postanowiłam dorobić kakaowy spód. Oto efekt!
Życzę wszystkim smacznych wypieków wielkanocnych! :-)

Tarta kakaowa z nadzieniem jogurtowym

Ciasto:
150 g mąki
30 g kakao
30 g cukru pudru
100 g miękkiego masła
szczypta soli
2 żółtka
2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
400 g jogurtu bałkańskiego
4 jajka
90 g cukru
3 łyżki mąki
cytryna
szczypta soli
łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Masło łyżką ucieramy z solą, dodajemy cukier puder, mąkę oraz kakao, lekko mieszamy. Następnie dodajemy dwa żółtka i dwie łyżki zimnej wody, szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Ciasto warto przygotować dzień wcześniej.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i na papierze do pieczenia cienko rozwałkowujemy, na taką wielkość, aby pokryło formę o średnicy 28 cm. Nakłuwamy widelcem i na czas przygotowywania nadzienia chowamy do lodówki.

Cytrynę należy sparzyć wrzątkiem, skórkę trzemy na tarce o małych oczkach, sok wyciskamy.
Żółtka ubijamy z cukrem do białości, dodajemy mąkę, cytrynę, sok z cytryny oraz jogurt. Miksujemy.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Pianę powoli dodajemy do masy jogurtowej i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

Na ciasto wlewamy delikatnie nadzienie, posypujemy skórką pomarańczową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Uważamy, aby zbytnio nie przypiec wierzchu ciasta.

Prześlij komentarz

 
Top